Dijital PR, diğer adıyla sanal PR sosyal medya ve web siteleri üzerinden müşteriyle iletişim kurmak anlamına gelmektedir. Daha net bir ifadeyle sanal halkla ilişkiler demektir denilebilir. Artan nüfus ve gelişen teknoloji firmalar için daha fazla pazar alanı ve daha fazla müşteri demek olduğundan markalar hem potansiyel müşterilerini kendilerine çekmek hem rakiplerinden daha önde olmak hem de gerek ürün gerekse hizmet satışlarını arttırmak için Dijital PR yöntemini kullanmaktadır.

Klasik PR ile Dijital PR Arasındaki Farklar

Hem klasik ya da diğer adıyla geleneksel PR hem de dijital PR hitap edilen kitleyle olan ilişkilerin düzenlenmesi ve iyileştirilmesi temeline dayanır. Her ikisi de markanın daha iyi bir imaja sahip olması ve diğerlerinden bir adım önde olmak için yapılan eylemleri kapsar.

Klasik dijital PR’de daha çok afişler, TV yayınları, radyo yayınları, gazeteler ve konferanslar ile marka adı duyurulmaya çalışılırdı. Ancak teknolojideki gelişmeler firmalar için de daha farklı ve etkili bir fırsat oluşturmuş oldu. Hem düşük maliyetli olması hem de klasik PR’de olduğundan çok daha fazla müşteri ile birebir görüşülebilmesi açısından geleneksel PR etkisini yitirmiş ve yerini dijital PR almıştır. Bu nedenle dijital PR için, klasik PR’nin devamı diyebiliriz.

Klasik PR daha çok basın açıklamaları, TV reklamları, etkinlikler ve konuşmalar ile günümüzde varlığını sürdürmektedir. Bir firma için hala dijital PR tek başına yetmeyebilir. Halen klasik PR ile olan ilişkiler de büyük önem arz ediyor ancak markanın hedefleri doğrultusunda ilerlemek için dijital PR her zaman daha öncelikli olmalıdır.

Dijital PR Neleri Kapsar?

Dijital PR üzerinde çalışmalar yapmaya karar veren bir firmanın, bu alanın kapsadığı şeylerle ilgili profesyonel bir stratejiye ihtiyacı olacaktır. Dijital PR’nin en önemli unsuru SEO’dur. Arama motoru optimizasyonu anlamına gelen bu sözcük, belirli anahtar kelimelerin uygun kullanımı ile arama sayfasında daha üst sıralarda olmanızı sağlayacaktır.

Bir diğer arama sırasında üst sırada çıkmanın yolu da SEM’dir. SEM, belli bir ücret karşılığında “reklam” adı ile aramalarda ilk sıralarda yer almanızı sağlayacaktır. Ancak bu yöntemden sözleşme bittiğinde geçersiz kalacaktır.

Dijital PR ile ilgili değerli diğer bir makaleye buradan ulaşabilirsiniz.

Dijital PR nedir? (Kaynak: 22 Dijital)

Dijital PR Günümüzde Halkla ilişkiler yeni medya mecralarında sürdürülmekte olup Online Halkla İlişkiler olarak adlandırılmakta. PR olarak yaygın olarak kullanılan kısaltması olan Public Relations ise Online Public Relations olarak Dijital PR veya Online PR kısaltmasıyla Türkçe olarak adlandırılmakta. (2)

Related Post

29Yorumlar

Yorum Yap

paykes_beyaz_logo_2x

Paykes – Sosyal Medya Hizmetleri

Copyright © 2017 – 2020

 

İletişim

contact@paykes.net

Sosyal Ağlar